
Zdroj náhledové fotografie je freepik.com
Ocet je jedním z nejstarších konzervantů i léčivých prostředků který si snadno vyrobíš doma Pokud máš přebytky jablek nebo slupky po moštu stačí přidat vodu cukr a trochu trpělivosti Přidáním bylin navíc vytvoříš ocet s aromatickým i léčivým účinkem
Domácí jablečný ocet je ideální do salátů marinád i jako přírodní čistič nebo podpora trávení Výhodou je že víš přesně co obsahuje a můžeš ho dochutit podle své chuti a zaměření
Co budeš potřebovat
Jablka nebo slupky (ideálně nepřestříkané)
Nádobu ze skla nebo keramiky
Cukr (klasický nebo med)
Voda
Plátýnko a gumička
Bylinky dle chuti – např. levandule, tymián, meduňka, šalvěj
Postup výroby
- Nakrájej jablka nebo zbytky jablek (slupky, jádřince)
- Naplň nádobu asi ze 2/3
- Zalij převařenou nebo filtrovanou vodou
- Přidej 1–2 lžíce cukru na 1 litr vody
- Přikryj plátýnkem a dej na teplé a tmavé místo
- Každý den promíchej dřevěnou lžící
- Po 2–3 týdnech přeceď a nech dále kvasit cca 4 týdny
- Když je ocet dost kyselý a voní, přelij do lahví a uzavři



Bylinné varianty
Tymiánový ocet – výborný na kuřecí maso a dezinfekci
Levandulový ocet – do koupelí a jako tonikum
Šalvějový ocet – výborný na vlasy i proti zánětům
Kopřivový ocet – pro podporu růstu vlasů
Meduňkový ocet – uklidňující do limonád i salátů
Použití domácího octa
Do salátových zálivek a marinád
Jako základ domácích omáček
Na kloktání při bolestech v krku (zředěný)
Jako přírodní čistič na okna a kuchyň
Proti mšicím – smíchaný s vodou jako postřik
Do koupele na osvěžení a detoxikaci
Jako oplach na vlasy
Domácí ocet je jednoduchý na výrobu a díky bylinkám získá další rozměr Nejenže zužitkuješ přebytky ale získáš cenný a univerzální přípravek do kuchyně i domácnosti
Zdrojem fotografií v tomto příspěvku je: freepik.com